Schoenen in de wasmachine Zo doe je dat!

Schoenen in de wasmachine Zo doe je dat!

Schoenen kunnen flink wat te verduren krijgen. Of je nu dagelijks wandelt, rent of gewoon je schoenen regelmatig draagt, ze worden blootgesteld aan vuil, stof en viezigheid. Hoewel het verleidelijk kan zijn om je schoenen snel in de wasmachine te gooien voor een grondige reiniging, is dit niet altijd de beste optie. Het wassen van schoenen in de wasmachine kan effectief zijn, maar het brengt ook risico´s met zich mee. In deze blog leggen we je uit welke schoenen wel en niet in de wasmachine kunnen, hoe je ze het beste kunt wassen en hoe je ze in topconditie houdt. Lees snel verder voor onze handige tips en trucs om je schoenen schoon en fris te houden! 


Welke schoenen mogen in de wasmachine?

Niet alle schoenen zijn geschikt om in de wasmachine te wassen. Het is belangrijk om te weten welke materialen en soorten schoenen deze reinigingsmethode aankunnen. Canvas schoenen en bepaalde soorten sneakers, zoals hardloopschoenen met textiel bovenwerk, kunnen over het algemeen veilig in de wasmachine. Deze schoenen zijn meestal gemaakt van robuuste, was bestendige materialen die tegen een beetje water en wrijving kunnen. 

Daarentegen is het af te raden om schoenen van leer, suède of andere soortgelijke materialen in de wasmachine te wassen. Deze materialen kunnen beschadigd raken, hun vorm verliezen of zelfs verkleuren. Ook schoenen met bijzondere details zoals glitters, pailletten of niet-verwijderbare details zijn beter af met een handwas. Als je twijfelt, check dan altijd de instructies van de fabrikant voordat je je schoenen in de wasmachine stopt. 

  

Hoe was je schoenen in de wasmachine?

Als je eenmaal hebt besloten dat je schoenen in de wasmachine kunnen, is het belangrijk om ze op de juiste manier te wassen om schade te voorkomen en ervoor te zorgen dat ze schoon en fris uit de was komen. Door middel van dit stappenplan behaal je het beste resultaat: 

  1. Voorbereiding: Verwijder eerst de veters en de inlegzolen van je schoenen. De veters kun je apart wassen in een waszakje en de inlegzolen kun je beter met de hand schoonmaken, omdat ze vaak gevoeliger zijn voor schade in de wasmachine.
  2. Voorwassen: Schud vuil en stof van de schoenen af en borstel eventuele hardnekkige vlekken met een zachte borstel of oude tandenborstel weg. Dit helpt om het grootste vuil te verwijderen voordat de schoenen in de machine in gaan.
  3. Bescherming: Plaats je schoenen in een waszak of een oude kussensloop om ze te beschermen tegen de werking van de trommel van de wasmachine. Dit voorkomt ook dat je wasmachine beschadigd raakt.
  4. Wassen: Gebruik altijd een mild wasmiddel en kies voor een koud of lauw wasprogramma op een lage toerentalinstelling. Een kort wasprogramma is vaak voldoende om je schoenen schoon te krijgen. Vermijd het gebruik van wasverzachter, omdat dit de materialen van je schoenen juist kan aantasten.
  5. Drogen: Laat je schoenen vervolgens aan de lucht drogen. Plaats ze niet in een droger, omdat de hitte de schoenen kan vervormen en de lijm kan dan loslaten. Vul de schoenen met krantenpapier om de vorm te behouden en om het droogproces te versnellen.

 

Hoe houd je je schoenen schoon?

Het is natuurlijk het beste om te voorkomen dat je schoenen snel vies worden, zodat je ze minder vaak hoeft te wassen. Hieronder bespreken we enkele tips om je schoenen zo lang mogelijk droog te houden: 

Gebruik een water- en vuilafstotende spray op je schoenen voordat je ze voor het eerst draagt en herhaal dit regelmatig. Dit helpt namelijk om vuil en vocht tegen te gaan, waardoor je schoenen langer schoon blijven. Maak er daarnaast een gewoonte van om je schoenen na elke draag beurt af te vegen met een vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Voor hardnekkige vlekken kun je altijd een speciale schoenreiniger gebruiken. Draag ook niet altijd dezelfde schoenen. Door af te wisselen, krijgen je schoenen de kans om goed te drogen en te luchten, waardoor ze langer meegaan. 

Met deze tips en tricks houd je je schoenen in topconditie, of je ze nu in de wasmachine wast of gewoon met hand. Zo kun je langer genieten van je favoriete paar schoenen, terwijl ze er altijd fris en schoon uit blijven zien! 


Shop de nieuwste schoenen bij Van der Vlies schoenen

Ontdek het gemak en de persoonlijke service van online winkelen voor de juiste maat schoenen bij Van der Vlies schoenen. We bieden gratis verzending voor elke aankoop en als je vóór 16:00 uur bestelt, verzenden we het dezelfde dag nog. Bovendien houden we je op de hoogte van je bestellingen door middel van e-mailnotificaties tijdens het verzendproces. Onze klantenservice staat altijd klaar om je te adviseren over de juiste maat of eventuele vragen. Shop nu en geniet snel van je nieuwe paar schoenen!